Västerbottens Kuriren

UMEÅ Det ska byggas många fler bostäder på Utopias tak. Totalt söks bygglov för 47 bostadsrätter. – Det bästa centrala läget att bygga på, men extremt komplicerat, säger Jonas Olsson, Balticgruppens ägare och vd.

FÖLJ ÄMNEN

BALTICGRUPPEN

JONAS OLSSON

UMEÅ

Balticgruppen har redan byggt tio exklusiva radhus på taket och nu går man alltså vidare med sin spektakulära bostadssatsning sett till läge, utformning och standard.

– Det blir också den sista pusselbiten i kvarteret, säger Olsson.

Först var tanken att det skulle byggas tio radhus till.

– Om vi bygger tio till kanske de som vi redan byggt uppfattas som mindre exklusiva. Efter att ha vridit och vänt på olika idéer har vi nu bestämt oss för att bygga 47 bostadsrätter i olika storlekar. Från 50 upp till 125 kvadratmeter med den stora massan mellan 60–80 kvadratmeter.

Det danska arkitektkontoret BIG har anlitats för att rita bostadsrätterna och tillhörande innergård och gemensamhetsutrymmen. Arkitekturen medger utsikt över taket oavsett bostadsrättens läge.

– Standardmässigt blir det inte lika exklusiva material som i radhusen, men ett snäpp upp jämfört med de flesta andra bostadsrätter som byggs. säger Olsson.

Detaljplanen för fler bostäder på taket har godkänts av Byggnadsnämnden som menar att det rör sig om lyckad form av förtätning.

– Nu under september räknar vi med att lämna in bygglovet och starta försäljningsprocessen för att se hur intresset är.

Några färdiga priser för bostadsrätterna finns inte tillgängliga. I dag säljs nyproducerade bostadsrätter för cirka 40 000 kronor per kvadratmeter. Här kommer det att bli ett höge pris än så.

– Läget och kvaliteten innebär att det blir ett högre pris. Hur mycket kan jag inte kommentera ännu, säger Olsson.

Målgruppen för bostadsrätterna finns, enligt Olsson, både bland unga par och pensionärsdito. Att bygga på tak har sina sidor och det kommer bland annat att göras olika förstärkningar. Inte så enkelt som det kanske kan framstå. Olsson vill beskriva det som extremt komplicerat.Alla 47 bostadsrätter får adressen Kungsgatan.

När är det klart för inflyttning?

– Vi räknar med ett års produktion så någon gång runt årsskiftet 2017–2018 ska det vara klart, säger Jonas Olsson.